Edvard Radzinskij: KOBA (Společenský sál - III. nádvoří strakonického hradu)

29.09.2009 18:00


Edvard Radzinskij:

Koba

Koba Strakonice, 29.9.09Josif Vissarionovič Džugašvili, zvávaný i Koba, Soso, Demišvili a Stalin, dokázal něco, v čem jej v celé historii lidstva nedokázal překonat nikdo: má na svědomí nejvíc lidských životů. Víc lidí než kterýkoli mor. A likvidoval nejen nepřátele, i z Kobových přátel přežil jen jediný, a právě jeho příběh zpracoval Edvard Radzinskij v monodramatu Koba...

Edvard Radzinskij je nesporně jednou z nejvýznamnějších osobnosti nejen ruské literatury přelomu tisíciletí. Od šedesátých let minulého století, kdy proslul jako dramatik, se těžiště jeho tvorby postupně posouvalo, a světovými bestsellery se v posledních letech stala i jeho literární díla z série „Tajemství historie“ (Rasputin, Poslední car…). Nejproslulejším a nejpřekládanějším titulem této řady je Stalin, a právě při jeho psaní narazil Radzinskij na neuvěřitelný příběh Stalinova spolubojovníka z dob gangsterských komunistických začátků, jediného z gruzínských druhů, kterému se povedlo Stalina přežít.
Tento příběh Radzinskij samostatně zpracoval v monodramatu Koba, které bylo uvedeno ve světové premiéře v překladu a režii Jaromíra Janečka s Vladimírem T. Gottwaldem v roli Gruzína Fudziho.

Sugestivní inscenaci, která již prošla Českem od Jeseníků po Šumavu a v uplynulé sezóně byla také uváděna na scéně pražského Rock Café, uvádí tentokrát Šmidingerova knihovna Strakonice.


www.knih-st.cz

 

Kontakt

Vladimír T. Gottwald

vladimir054@gmail.com

Vyhledávání

______________________________________